Leisha Kelly, Emma’s geschenk

Julia Wortham is een sterke vrouw met veel aandacht voor haar naaste. Zij en haar man, Samuel, proberen in afhankelijkheid van God in het onderhoud van hun gezin te voorzien, te midden van de armoedige omstandigheden van 1931. Gesteund door de liefde van hun vriendin Emma en met veel creativiteit lijken zij erin te slagen een nieuw bestaan op te bouwen.
Maar dan wordt de familie Wortham geconfronteerd met een verschrikkelijk verlies – de dood van buurvrouw Wilametta Hammond, moeder van tien kinderen en spil van het gezin. George, haar man, verwaarloost zijn kinderen en heeft geen wil meer om verder te leven. Samuel en Julia springen bij om te helpen, maar hoe kunnen ze er tien extra kinderen bij hebben terwijl ze nauwelijks genoeg hebben voor zichzelf?
Bij Julia slaat de twijfel toe. Hoe kon God iemand wegnemen die zo hard nodig was? Hoe kan de leegte van een verloren vriendin ooit opgevuld worden? Maar midden in hun verdriet ontdekken de rouwende families het onverwachte – een geschenk van hoop dat hen allemaal zal vormen.

Emma's geschenkDit boek is een wat treurig vervolg op ‘Julia’s hoop’. Zoals in de achterflap staat, sterft buurvrouw Wilametta Hammond. Maar niet alleen Wilametta sterft. De oude Emma, de rots in de branding in het vorige boek, overlijdt omdat ze teveel energie gaf aan het beter maken van Wilametta.

Wat gebeurt er als je in de branding staat en je hebt geen rots om je aan vast te houden? Je wordt meegespoeld. Dat gebeurt met bijna alle personen in het boek. Vooral George, Wilametta’s man, ziet geen enkel lichtpuntje meer. De kinderen van George en Wilametta verwerken het verlies van hun moeder en tante Emma en de levensmoeheid van hun vader allemaal op een andere manier. Niemand gaat op dezelfde manier om met de dood.

Samuel en Julia, die er opeens tien kinderen bij hebben in huis, worstelen om tien extra monden te voeden. Daarnaast doen ze hun uiterste best om de kinderen én George een mooie kerst te bezorgen, en daarbij worden ze geholpen door verschillende mensen uit het dorp en uit de kerk.

De strijd van het omgaan met de dood is het thema waar alles om draait. Fascinerend is om te zien hoe verschillend iedereen omgaat met verlies en rouw.

Dit boek is zeker niet slechter dan ‘Julia’s hoop’, maar het is wel een verhaal in mineur.

In het Engels verschenen nog vijf delen in de serie over de Worthams en de Hammonds, maar die zijn niet in het Nederlands vertaald.

Uitgeverij Den Hertog
317 blz., paperback, ISBN 978 90 331 1870 8
uitverkocht

Over Maaike van Beek

What I like: my husband, my family, Montana, christian fiction, cooking, baking, eating, gardening.
Dit bericht werd geplaatst in Novels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s