Irma Joubert, Het meisje uit de trein en Het spoor van de liefde

Het meisje uit de treinPolen, 1943. Op een donkere nacht wordt ergens in een bos het broodmagere meisje Gretl gevonden. Ze wordt opgenomen in het straatarme gezin van Jakob Kowalsky. Gaandeweg komt Gretl tot rust en raken haar afschuwelijke herinneringen op de achtergrond.
Dan is de oorlog voorbij. Jakob blijft in Polen, maar Gretl wordt geadopteerd door een gezin in Zuid-Afrika. Ze vindt er een thuis en is er gelukkig in de warme Afrikaanse zon. Maar ’s nachts, in het koude donker, zijn er de nachtmerries…
Wanneer Jakob naar Afrika komt en haar opzoekt, wordt Gretl opnieuw met het droevige geheim van haar verleden geconfronteerd.

Het spoor van de liefdeJohannesburg, begin jaren ’30. Kate Woodroffe is een beschermd leven gewend. Als ze besluit haar studie sociologie af te sluiten met een veldonderzoek onder arme blanke Zuid-Afrikanen, zijn haar ouders dan ook niet enthousiast. Kates vader is directeur van een mijn. Hij vraagt aan Bernard Neethling, zijn felste tegenstander bij de vakbond, zijn dochter te begeleiden in de achterbuurten van Johannesburg. Zo hoopt hij dat Kate veilig is en dat hij tegelijk Bernhard voor zijn ideeën kan winnen.
Er gebeuren echter hele andere dingen. Kate en Bernard raken hopeloos verliefd – een relatie die vanwege het standsverschil tot mislukken gedoemd is.

Ik ben nooit zo van de oorlogsromans, dus kostte me het wat moeite om in Het meisje uit de trein te beginnen. Ik had de flaptekst gelezen, en ging er van uit dat het over bommen, concentratiekampen en nazi’s zou gaan. Niets is minder waar! Kleine Gretl ontsnapt uit een trein die op weg is naar een concentratiekamp. Ze wordt opgevangen door Jakob, een jonge kerel die actief is in het verzet in Polen. Als Jakob niet langer voor Gretl kan zorgen, komt ze in een adoptiegezin in Zuid-Afrika terecht.
Als Jakob moet vluchten uit Polen, trekt zijn herinnering aan Gretl hem naar Zuid-Afrika. Daar ondekt hij dat Gretl een aantrekkelijke jonge vrouw is geworden….
Joubert beschrijft de kinderlijkheid en onschuld maar tegelijkertijd de slimheid van Gretl meesterlijk. Outstanding!

In Het spoor van de liefde wordt het verhaal van Gretls adoptie-ouders Kate en Bernard verteld. Dit boek heeft iets meer het standaardrecept van een roman: een rijk, half Engels meisje dat tijdens haar onderzoek wordt begeleid door een arme Zuid-Afrikaan, die een boom van een vent is, en blond haar met blauwe ogen heeft. Desondanks is het een schitterend verhaal, tegen een voor mij geheel onbekende achtergrond.

Een nieuwe ster gerezen in de Nederlandse christelijke romanwereld! Irma Joubert schrijft ontroerende verhalen, maar geeft ook veel informatie over de geschiedenis van Zuid-Afrika mee in haar boeken. Een aanrader voor iedereen!

Uitgeverij Mozaïek
468 en 308 blz.
ISBN 978 90 239 9362 9 en 978 90 239 9372 8
€21,90 en € 18,90

Advertenties

Over Maaike van Beek

What I like: my husband, my family, Montana, christian fiction, cooking, baking, eating, gardening.
Dit bericht werd geplaatst in Novels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Irma Joubert, Het meisje uit de trein en Het spoor van de liefde

  1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de boeken van Irma Joubert. Wist je dat onlangs Irma’s nieuwe roman ‘Kind van de rivier’ is verschenen? En dat Irma naar Nederland komt over 3 weken? Je bent van harte welkom tijdens haar boekhandelstournee. Op de Facebook-pagina van Irma Joubert vind je nog meer informatie. En hier de data en locaties van al Irma’s optredens: http://www.uitgeverijmozaiek.nl/index/1425/http://www.uitgeverijmozaiek.nl/index/1425/

  2. Maaike zegt:

    Ik heb ‘Kind van de rivier’ ook al gelezen! Misschien blog ik daar later nog wel over… En ik had de datum van Irma Jouberts komst al in mijn agenda gezet. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s